Inleiding

De Friese kunstenaar Peter Sterkenburg was in de laatste jaren van zijn leven zo succesvol dat zijn schilderijen al verkocht waren voordat hij ze klaar had. Op een lijstje aan zijn kastdeur stonden de vele speciale opdrachten die hij ooit nog eens had moeten maken. Zijn werken zijn over de hele wereld verspreid en vormen een bron van genoegen voor de gelukkige bezitters. Naast beroemde mensen zoals b.v. Donald Trump, hebben o.a. de Holland America Lijn, Smit Internationale en de Stichting Maritiem Erfgoed één of meerdere ‘Sterkenburgs’.

De kunstenaar is zonder twijfel één van de voornaamste Nederlandse maritieme schilders van de 20e eeuw. De waardering die zijn werk met name in de afgelopen 10 jaar oogstte, deed hem goed, maar door zijn bescheiden karakter bleef hij liever op de achtergrond. Hij had niet zo’n behoefte aan publiciteit.

Alles wat hij maakte, werd toch binnen de kortst mogelijke tijd verkocht. Zo valt het te verklaren dat zijn werk in Nederland alleen in kleine kring bekend is. Het valt te hopen dat deze website daar verandering in zal brengen en dat zijn prachtige schilderijen spoedig bij een groter publiek de waardering zullen krijgen die ze al vele jaren verdienen.